Zaintrygowało mnie muzeum masła. Rozumiem malarstwa, historii, rzeźby, ale masła?
Dziś Komisja ds. Nabiału w Cork rozprowadza masło irlandzkie Kerrygold na całym świecie,
a jak do tego doszło, opowiada ciekawa wystawa muzealna .
Irlandczycy, wytwarzali masło w domu i przywozili na targ w Cork. Taka wyprawa z odległych wiosek trwała nawet tydzień.
Masło to produkt , który łatwo się psuje, więc przechowywali je w metalowych , lub drewnianych bańkach , mocno solili, dodawali czosnek , lub zakopywali w bagnach- by dłużej zachowało świeżość.
Wyrabiano je ręcznie, w drewnianych maselniczkach, potem je trochę zmechanizowano.
Giełdy Masła w Cork w XIX w. Wczesna Irlandia
Prasowano, nadawano kształt i pakowano w papier lub aluminiowe puszki.
Obecnie masło, jest jednym z głównych produktów eksportowych Irlandii .